Siste nytt

Slik kan du styrke helsen og immunforsvaret

Du kan bruke fritiden til å styrke helsen og immunforsvaret.

Covid-19 har forandret hverdagen vår. Skoler, barnehager, treningssentre, restauranter, butikker og mange andre må holde stengt. Barn og ungdom har hjemmeskole og mange voksne er permittert eller har hjemmekontor.

Denne situasjonen gir oss mer tid og mulighet til å tenke  på helsen vår og styrke oss i kampen mot Covid-19.

Nyt fritiden din

Prøv å finne aktiviteter som gjør at du klarer å slappe litt av  i denne urolige  tiden. Disse pausene vil styrke din fysisk og psykisk helse. Tankene roer seg ned når vi klarer  å være tilstede i øyeblikket og nyte.  Prøv om du kan finne din måte til å kople ut i små pauser fra informasjonsstrømmen omkring Covid-19, smittevern og sykdom. Vi har ulike måter å hente oss inn på, noen finner ro med turer  i naturen, andre slapper av med musikk , en god bok eller andre aktiviteter. Det viktigste  er at du får pauser  fra tanker og stress,  og heller får ladet  batteriene dine. Det styrker immunforsvaret ditt.

Vitaminer

Vitamin D

Vitamin D er viktig for et godt immunforsvar. Vi får vitamin D  blant annet gjennom sollys og også ved å spise fet fisk. I Norge er det imidlertid mange måneder i løpet av vinteren med lite sol. I tillegg er det vanskelig å få i seg nok vitamin D gjennom vanlig kosthold. Det er veldig mange som har mangel på vitamin D i Norge i vinterhalvåret.. Ved vitamin D mangel er man mer utsatt for infeksjoner og sykdom. Det er viktig å ta tilskudd på vitamin D for å styrke immunforsvaret og holde seg frisk i denne tiden. Andre symptomer på vitamin D mangel kan blant annet være trøtthet, slapphet og lite overskudd. Vitamin D mangel kan også føre til depresjon.

Vitamin C
Vitamin C bidrar til en rekke viktige funksjoner i kroppen. Det styrker immunforsvaret, og beskytter dermed mot både bakterier og virus. I tillegg til dette hjelper C-vitamin med å senke kolesterolinnholdet i blodet, det styrker cellene og det fremmer sårtilheling. Fordelen med dette vitaminet er at det finnes i både frukt og grønnsaker og er derfor lettere å få i seg gjennom vanlig kosthold.

 

 

Vi håper at du  gir deg mulighet, tid og inspirasjon til å gjøre aktiviteter som gir ro og hvile. Husk å få i deg næringsrik mat med C og D  vitaminer for et sterkt immunforsvar. Du kan bruke fritiden til å fremme helse og styrke immunforsvaret ditt. Ta vare på deg selv og menneskene  rundt deg i denne tiden.