Siste nytt

Øyelokkoperasjon

Har du tenkt over at det er utrolig mye som skjer med huden rundt øynene våre, hver eneste dag? Øyepartiet er under konstant press fra alle muskler og bevegelser, samtidig som den er sart og utsatt for rynker, linjer, poser eller tungt øyelokk.

Har du tenkt over at det er utrolig mye som skjer med huden rundt øynene våre, hver eneste dag? Øyepartiet er under konstant press fra alle muskler og bevegelser, samtidig som den er sart og utsatt for rynker, linjer, poser eller tungt øyelokk.

Poser og løs hud over og under øynene kommer med alderen. Ofte er tilstanden delvis arvelig. Den rynkede huden i ansiktet skyldes nedsatt elastisitet av huden. Posene forårsakes av utbuling av fettvev fra øyehulen. Området rundt øyet består ytterst av et meget tynt, fint hudlag med flere følenerver enn de fleste andre steder på kroppen. Under huden er det muskulatur. I det øverste øyelokket er det små muskler som åpner og lukker øyelokket. Rundt øyeeplet ligger det også muskler som hjelper til med å åpne, lukke eller knipe øyet sammen. Med tiden mister huden en del av sin elastisitet. Dette kan medføre et overskudd av hud og utbuling av fettvev som kan gi hengende øyelokk og poser under øynene. Tilstanden kan være arvelig.

Et av våre mest etterspurte inngrep

Øyelokkoperasjon er et av våre mest etterspurte inngrep, og mange av våre kunder kommer til oss på bakgrunn av anbefalinger fra venner og kjente som har vært operert. Etter operasjonen får man et mer våkent blikk, man ser mindre alvorlig eller sliten ut, og man får et bedre synsfelt.

Om du har løs hud på øynene eller poser under øynene kan du være egnet for en øyelokksoperasjon for å fjerne løs hud og uthulende fett. Men en del pasienter som er plaget av tunge øvre øyelokk har ved nærmere undersøkelse såkalte hengende øyebryn. Dette kan være årsaken til hudoverskuddet på de øvre øyelokkene. En øyelokksoperasjon er derfor lite egnet for hengende øyebryn. Da kan man isteden eventuelt vurdere øyebrynsløft eller panneløft. I sjeldne tilfeller er et «tungt» øyelokk forårsaket av en dårlig fungerende løftemuskel til det øvre øyelokket, noe som eventuelt tilsier en helt annen type inngrep.

Les mer om trådløft her.

Konsultasjon og forundersøkelse

Før beslutning om en øyelokksoperasjon kommer du til konsultasjon hos en plastikkirurg. Du får fortelle om hvilke plager du eventuelt har og hvilke ønsker du har med en operasjon. På konsultasjonen planlegger dere hvilken operasjon som er den rette for deg. Du blir informert om inngrepet, det postoperative forløpet og mulige komplikasjoner. På det samme tid du skal fylle ut egenskjema og vi skal ta noen bilder av øyene dine. Vi skal sende deg resept på noe medisiner som du må kjøpe på apotek før operasjonen.

Informasjon om operasjonen

Før operasjonen:

 • Røyking og snus: Du skal ikke røyke eller bruke snus på selve operasjonsdagen. Du skal få slappe av tablettene pga dette kan ikke kjøre bil etter operasjonen. Du må planlegge hvem kan hente deg etter operasjonen.
 • Hygiene før operasjonen: For å redusere infeksjonsfaren i forbindelse med operasjonen skal du dusje og vaske håret kvelden før, og på morgenen operasjonsdagen. All hud skal vaskes godt med såpe. Du komme uten makeup på klinikken. Vi skal rense ansiktet også.
 • Helsetilstand: Du må være frisk og opplagt på operasjonsdagen. Dersom du er forkjølet eller lignende, og er i tvil om du kan opereres, må du kontakte oss. Operasjonen utføres ikke når man har influensa med feber eller hoste eller en annen infeksjon.

Operasjonen

 • Du komme til avtalt tidspunkt og datoen. Vi opererer alltid formiddag. Vi anbefaler å spise frokost, men ikke å drikke kafe.
 • Først legen skal markere huden som skal fjernes. Operasjonen varer i 45 minutter. Under operasjonen fjernes overflødig hud og eventuelt fett på øyelokkene. Det blir sydd med tynn tråd. Etter operasjonen du skal slappe av på rommet hos oss ca 60 min. Du vil få på kjølebriller over øynene for å minske hevelse og forbygge blødning etter operasjonen.
 • ‍Når lokalbedøvelsen går ut, kan øyelokkene føles stramme og ømme.

Etter operasjonen

 • Øyelokkene vil føles hovne og stramme. Du kan ta smertestillende tabletter som Pinex og Paracet. Du må unngå å ta smertestillende som kan gi økt blødningstendens som for eksempel Ibux.
 • Det kan forekomme en lett sivning fra såret de første timene etter operasjonen. Det er helt vanlig og krever vanligvis ikke behandling.
 • For å minske misfarging og hevelse, får du umiddelbart på «kjølebriller». De anvendes fem minutter hver time resten av operasjonsdagen. Deretter legges de i kjøleskapet til avkjøling. Våkner du i løpet av den første natten er det en god ide å anvende kjølebrillene. Det kan anbefales å bruke kjølebriller de første to døgn etter operasjonen og mange synes det er behagelig å benytte kjølebrillene med jevne mellomrom inntil du fjerner sting.
 • Når du kommer hjem er det viktig at du holder deg i ro så mye som mulig.
 • Det er viktig at du ligger/sitter med hodet høyt. Bruk ekstra puter om natten så hodet holdes høyt.
 • Du bør unngå å bøye deg ned slik at hodet kommer under hjertehøyde.
 • Du kan ikke selv kjøre bil før du kan reagere normalt i enhver situasjon.
 • Du må unngå trening i 10 dager etter operasjonen.
 • For å oppnå så pene arr som mulig er det viktig å beskytte arrene mot sollys og solarium de første 12 månedene etter operasjonen. Vi anbefaler beskyttelse av arrene med bruk av solbriller, caps, plaster eller solfaktor med minimum faktor 30.
 • Sting skal fjernes etter ca. én uke. Det blir avtalt time for å fjerne sting før du reiser fra sykehuset operasjonsdagen eller når du blir oppringt dagen etter operasjonen.

Noe du lurer på? Ta gjerne kontakt med oss for en uforpliktende samtale.