Siste nytt

Overdreven soleksponering og solforbrenning er den viktigste kjente årsaken til føflekk kreft- melanom i hud.

Overdreven soleksponering og solforbrenning, særlig i ung alder, er den viktigste kjente årsaken til føflekk kreft-melanom i hud.

Hudtyper  baseres på farge og hvordan huden reagerer på sollys. Lysere hudtyper har økt forekomst av solbrenthet og hudkreft.

Det er viktig  å sjekke føflekker regelmessig. Har føflekken forandret seg?  Er det en ujevn form? Er det ujevn farge/ pigmentering? Har føflekken begynt å klø eller blø?

Hvis du svarer ja på et av disse spørsmålene bør du bestille deg en time hos lege  for en sjekk av føflekkene dine.

Legen kan vurdere om føflekker har tegn til sykdomsutvikling og om  det er behov for å fjerne føflekker. Malignt melanom er en type føflekk kreft som må behandles snarest.

 

Overdreven soleksponering og solforbrenning, særlig i ung alder, er den viktigste kjente årsaken til melanom i hud.

Helsemyndighetene i mange land driver derfor forebyggende arbeid der de råder folk til å begrense sin eksponering for ultrafiolette stråler fra sol og solarier. Effekten av slike tiltak begynner nå å vise seg.

I en stor studie i USA  viser det seg en betydelig nedgang i melanom hos unge  menn og kvinner . Denne nedgangen står i kontrast til en økning av melanom blant voksne over 40 år.

( Tidsskriftet for Den Norske legeforening )

– Det er svært gledelige resultater, som kan tyde på at informasjonskampanjer om hudkreft og solbeskyttelse begynner å ha effekt, sier  fagdirektør ved Direktoratet for strålevern og atomberedskap og leder norske helsemyndigheters strategi for hudkreft og UV-eksponering.

– Denne studien fra USA gir støtte for arbeidet med å forebygge melanom og andre former for hudkreft gjennom å oppfordre til sunne solvaner, dvs. å begrense langvarig eksponering for sterk sol, søke skygge, bruke tildekkende klær og solfaktorkrem og å la være å bruke solarium, sier hun.

– Samtidig bør vi nok legge enda mer arbeid i å fange opp melanom blant eldre, særlig blant menn. Norge ligger nær verdenstoppen i forekomst av melanom, og vi må prioritere arbeidet mot denne potensielt dødelige formen for hudkreft, sier Nilsen.