Siste nytt

Har du delte magemuskler?

pregnancy-792742_1280

Delte magemuskler betyr at det danner seg et mellomrom mellom de loddrette magemusklene. Dette skjer ofte mot slutten av et svangerskap, eller det kan skje i forbindelse med vektøkning.

 

Hos de fleste kommer magemusklene sammen igjen i løpet av noen uker eller måneder etter fødselen. Men hos enkelte blir spriket mellom magemusklene vedvarende.

Delte magemuskler ses som en forhøyning som buler ut nedover langs midten av magen, dvs mellom de rette magemusklene på hver side av midtlinjen. Dette mellomrommet kan strekke seg fra nederst på brystbenet til nedenfor navlen, og det blir lett synlig når du strammer magemusklene. Med tiden kan fett hope seg opp i dette slappe området foran på magen og gjøre det enda vanskeligere å bli kvitt denne «posen». Selv godt trente og slanke personer opplever at det ikke alltid er mulig å trene eller å slanke seg til en flatere mage. De beskriver en mage som buler ut og de bruker energi å til å holde magen inne, tilstanden forverres ofte etter måltider.

Slik ser du om du har delte magemuskler

For å finne ut om magemusklene er delt, skal du ligge på ryggen og løfte hodet opp – som om du skal til å trene sit-ups. Buktrykket øker når magemusklene trekker seg sammen, og du vil se at det buler opp i mellom de to rette magemusklene. Du kan også kjenne etter hvor mange fingre du får imellom magemusklene. Dersom du klarer å få mer enn to fingerbredder imellom, regnes det som separasjon eller delte magemuskler.

Enkelte studier tyder på at trening kan hjelpe noe, men her er det viktig å få veiledning i forhold til hvilke øvelser som kan hjelpe. Det er først og fremst trening av de tverrgående magemusklene – kjernemuskulatur i magen – som anses å kunne hjelpe.

Når kan operasjon være aktuelt

For overvektige som har slanket seg og oppnådd ønsket vekt, og som klarer å bevare den nye, lavere vekten. Og for kvinner som har født barn, og ikke skal ha flere, kan en operasjon være et alternativ dersom de sjeneres av denne «posen» eller utbukningen framme på magen. Inngrepet er ingen slankeoperasjon, men vil stramme opp muskulatur og hud på magen slik at den blir flat igjen.

Operasjonen heter bukplastikk. Et slikt inngrep kan være et enkelt inngrep som innebærer sammensying av bindehinnene rundt de muskelbukene som har sklidd for langt i fra hverandre, slik at man får strammet opp magemusklene. Hos andre kan det være nødvendig både å stramme opp musklene, samt å fjerne overflødig hud og fett fra bukveggen slik at man får fjernet den eventuelle «posen» framme på magen. Dermed blir også midjen smalere. Inngrepet vil også fjerne deler av eventuelle strekkmerker etter graviditet eller betydelig overvekt.

Kontakt oss for en gratis og uforpliktende konsultasjonstime.