Brystforstørrelse

 brystimplantat

Brystforstørrelse er det mest utførte inngrepet innen kosmetisk kirurgi.  Det er mange grunner til at kvinner ønsker å forandre brystene sine. Noen kvinner kan ha manglende utvikling av brystene eller utvikler svært små bryst. Nokså mange kvinner opplever at brystene mister volum og fasong etter graviditet og amming. Andre har utviklet ulike bryst eller unormal fasong på brystene.

Det finnes forskjellige typer brystproteser, men de fleste kirurger mener at silikonproteser gir det beste og sikreste resultatet. Alle proteser som brukes i Norge er godkjent av norske helsemyndigheter. Silikonprotesene har en naturlig konsistens med en ru kapsel og en indre kjerne med silikon. Størrelsen oppgis i gram eller milliliter, det vanligste er fra 180 ml. til 500 ml. Er brystene ulike, kan man utligne forskjellen ved ulike volum. Protesene finnes i to fasonger, og kundene kan velge mellom dråpeformed/anatomiske eller runde.

Hvordan finne riktig størrelse på silikonbryst?

Under konsultasjonen planlegger man type protese, samt størrelse og form. Vi vil sammen med deg og dine ønsker, finne en størrelse som vil passe din kroppsfasong. I de fleste tilfeller kan man bestemme type innlegg og størrelse på forhånd, men kirurgen foretrekker også å teste valget under operasjonen, ved hjelp av spesielle test-innlegg. Det endelige valget gjøres altså under selve inngrepet ved at kirurgen bruker sin lange erfaring og sitt beste skjønn.

De fleste produsentene av silikonproteser garanterer i dag over 10 års holdbarhet, og går protesen i stykker før dette, får man ny. Vi bruker silikonproteser med ru overflate. Den skal forhindre at bindevevskapselen rundt protesen trekker seg sammen og blir fortykket. Gjør den det, vil protesen legge seg i folder og få en dårligere form og konsistens. Det kan da bli nødvendig å gjøre en kapselspaltning eller kapselfjerning for å få brystet mykt igjen.

Slik utføres operasjonen

Før operasjonen får man en ny konsultasjon sammen med kirurgen. Han vil da tegne opp området på brystene der protesene skal ligge. Selve operasjonen utføres som i narkose og lokalbedøvelse. Man legger et lite snitt i huden og protesene legges inn i en lomme under kjertelen eller brystmuskelen. De vanligste snittene legges i folden under brystene eller i armhulen. Tråden man bruker til lukning av såret løses opp av seg selv. Det blir gitt en ”støtdose” med antibiotika for å redusere sjansen for infeksjon og kapselkontraktur. Etter operasjonen vil du få på en god og støttende BH.

Etter operasjonen

Inngrepet kan medføre smerter, særlig ved plassering av protesene under brystmuskelen. Man gir godt med  smertestillende medisiner for å unngå mest mulig smerte. Man skal bruke en formende BH med cup og bred linning dag og natt i seks uker etter operasjonen. Av og til må man også bruke et brystbind for å holde protesene i riktig leie. Hevelsen går tilbake i løpet av tre måneder etter operasjonen.

 

 

Mulige komplikasjoner

Ved 1-2 prosent av operasjonene kan det oppstå en blødning. Det vil merkes ved smerter i brystet, og ved at det blir betydelig forstørret. Du skal da kontakte oss umiddelbart.

Hos noen få (5 prosent) kan det oppstå en stram kapsel rundt protesene. De fleste som får kapselkontraktur, får dette etter flere år med protesene. Rundt et implantat i kroppen vil det alltid dannes en kapsel, men den er vanligvis tynn og ikke merkbar.

Først etter at kapselen begynner å skrumpe, kan brystet bli hardt. Det kan være ubehagelig, i verste fall vondt, og brystene kan få en unaturlig fasong. Da kan en ny operasjon bli nødvendig.

Amming og brystforstørrelse

De fleste kvinner som får utført brystforstørrelse er mellom 20 og 40 år. Mange vil senere få barn og amme. Erfaringene viser at amming vanligvis går uten problemer for mor og barn, selv om det er foretatt brystforstørrelse.

Noen få kan imidlertid risikere utvikling av hardere bryst som følge av kapseldannelse etter amming.

Ønsker du å hvite mer om brystforstørrelse? Kontakt oss for en gratis og uforpliktende konsultasjonstime HER